Artan bilgisayar ve telefon kullanımı göz sağlığını tehdit ediyor
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Şimşek, son yıllarda artan bilgisayar ve cep telefonu kullanımının göz sağlığına zarar verdiğini bildirdi.
EskiÅŸehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay ÅžimÅŸek, yaptığı yazılı açıklamada, dijital ekran kullananların yüzde 50 ila 90’ında göz ÅŸikayeti saptandığını belirterek, rahatsızlıkların gözde yorgunluk, göz çevresi ve baÅŸ aÄŸrısı, boyun ve omuz aÄŸrıları ÅŸeklinde ortaya çıktığını vurguladı.
Gözlerin, bilgisayar kullanırken sürekli yakına odaklandığına değinen Şimşek, şöyle devam etti:
“Bilgisayar kullanırken gözlerimiz aynı zamanda yukarı aÅŸağı saÄŸa sola hareket eder. Bu hareketler ve yakına odaklanma, göz kaslarını yorarak göz ve göz çevresinde aÄŸrı, yorgunluk hissi gibi ÅŸikayetlere neden olur. Sabahları genellikle bu ÅŸikayetler yoktur, ilerleyen saatlerde baÅŸlar. Ancak dinlenmekle geçer. DinlenilmediÄŸinde, gözlerde kaşınma, kızarıklık, kuruluk ve yanma hissi geliÅŸir. Göz kırpma sayısı azaldığı için kuru göz ile ilgili yanma batma ve refleks olarak gözyaşı salgısının artması nedeniyle sulanma ÅŸikayetleri olur. Bu ÅŸikayetler, kontakt lens kullananlarda, ileri yaÅŸta, özellikle menopoz sonrası kadınlarda, antihistaminik, hipertansiyon veya psikolojik bozukluklar için ilaç kullananlarda daha fazla görülür.”
Göz kuruluÄŸuna karşı “yapay gözyaşı damlası” önerisi
Prof. Dr. Şimşek, ilerleyen yaşlarda şikayetlerin arttığını, renk algılamada bozulma, bulanık görme, çift görme, gölgeli görme ve odaklanmada zorluklar gibi bozukluklar gelişebildiğini belirtti.
Cihazların uzun süre kullanımının özellikle çocuklarda daha fazla olmak üzere miyopik refraksiyon kusuru oluşturabileceği uyarısında bulunan Şimşek, şunları kaydetti:
“Uzun süre bilgisayarda çalışmak zorunda olanlar, alarm kurarak saatte bir oda içinde kısa bir tur atıp esneme hareketleri ile hem duruÅŸlarını düzeltebilir hem de ekrandan uzaklaÅŸabilirler. Ayrıca görülebilirliÄŸi artırmak için ekran parlaklığı ve oda aydınlatması arasında denge saÄŸlanmalıdır. Ekran göz mesafesi en az 60 santimetre olmalıdır. Ekrana yaklaÅŸtıkça göz ÅŸikayetleri artar. Mümkün olan en uzak mesafede ekrana bakılması önerilir. 140 ekran bir televizyonu 2,5-3 metre uzaktan seyretmek gerekir. Günde bir saatten fazla dijital ekrana bakanlara özel tasarlanmış gözlükler bilgisayarın olumsuz etkilerini hafifletebilir. Öte yandan uzun süre bilgisayar veya diÄŸer dijital ekranlara bakmak göz kırpma sayısını azaltır. Göz kırpma azalınca, göz yüzeyindeki koruyucu göz yaşı film tabakası buharlaÅŸarak gözde kuruluk hissine yol açar. Bu yüzden ÅŸikayeti olanlara yapay gözyaşı damlası öneriyorum.”
Kaynak: AA