Ordu’da 2 bin yıllık olduÄŸu tahmin edilen ikinci lahit bulundu
Ordu’nun Fatsa ilçesinde kazı çalışmalarının devam ettiÄŸi alanda, yaklaşık 2 bin yıllık olduÄŸu tahmin edilen ikinci lahit bulundu.
BüyükÅŸehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, KurtuluÅŸ Mahallesi’nde yol yapım çalışması sırasında Antik Roma dönemine ait olduÄŸu düşünülen lahite ulaşılmasının ardından baÅŸlatılan arkeolojik kazıda yeni lahit bulundu.
AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, kazı alanında incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.
Yediyıldız, çalışmaların bitmesini ve tarihin ortaya çıkmasını dileyerek, “Zaten burası bir sit alanı. Sayın BaÅŸkanımız buradaki çalışmalarla yakından ilgileniyor. İnÅŸallah Fatsa tarihiyle bir kültür merkezi olur. Hem tarih hem de tarih turizmi olarak deÄŸerlendirmemiz lazım. İnÅŸallah Sayın BaÅŸkanımızın liderliÄŸinde bunların hepsini yapacağımıza inanıyorum.” ifadesini kullandı.
Güler ise arkeolojik kazı çalışmalarında yeni bulunan lahitin açılmasına şahitlik ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Burası erken Hristiyanlık döneminde yerleÅŸim yeri olarak kabul edilen, manastırların ve lahitlerin olduÄŸu bir yer. Açılan lahitlerde bilezikler, cam parçalar ve çeÅŸitli eÅŸyalarla karşılaÅŸtık. Bolaman bölgesi Polemonium diye bahsedilen bir alan. Daha önce de deÄŸiÅŸik medeniyetlerin ve kavimlerin olduÄŸu bir yer. Molla Fenari ve Ayasofya dönemine rastlıyor. Constantine’ye ait dört manastırdan birinin burada olduÄŸu düşünülüyor.”
Her geçen gün burada tarihe, arkeolojiye ışık tutacak eserler ortaya çıktığını aktaran Güler, bu eserler çıkmaya devam ettikçe kamuoyu ile paylaşmayı sürdüreceklerini kaydetti.
Alanı da bundan sonraki süreçte bir arkeoloji müzesi haline getirerek, tarih turizmine açmak istediklerine iÅŸaret eden Güler, kentin tarihi ve arkeolojik zenginliklerine yeni eserler katarak, Ordu’yu dünyada sınır aÅŸan bir konuma getirmek istediklerini belirtti.
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Ethem Kibar da belediyeleri tarafından yapılan yol çalışmaları sırasında bir lahite denk gelinmesiyle çalışmaları durdurduklarını anlattı.
Detaylı kazı çalışmasına baÅŸlanıldığını hatırlatan Kibar, BaÅŸkan Güler’in talimatlarıyla çok hassas bir ÅŸekilde ilerlemeye devam ettiklerini vurguladı.
Kibar, bugün ikinci bir lahite daha denk geldiklerini dile getirerek, tarihe sahip çıkmak, bölgede turizmi canlandırmak adına yapılabilecek her türlü çalışmayı sürdürdüklerini bildirdi.
Kaynak: AA