Türkiye’nin otomobili Togg zırhlandı

Türkiye'nin otomobili Togg zırhlandı
Ankara’da araç zırhlama iÅŸiyle uÄŸraÅŸan İsmail EÅŸsiz, yerli elektrikli otomobil Togg’a yüksek güçteki silahlara karşı koruma saÄŸlayan BR4 seviyesi zırhlama iÅŸlemi uyguladı.
EÅŸsiz, Ostim Organize Sanayi Bölgesi’ndeki firmada, Togg’a yapılan zırhlama iÅŸleminin ayrıntılarını AA muhabirine anlattı.
Araçlara, istenilen koruma seviyesine göre hem kırsal hem de şehir içi kullanımına uygun içten zırhlama yaptıklarını belirten Eşsiz, uyguladıkları geliştirilmiş gizli zırhlama sistemiyle araçların her türlü zemin ve iklim koşulunda sorunsuzca kullanılabildiğini ve performansının neredeyse hiçbir kayba uğramadığını söyledi.
Daha önce hibrit araçları zırhladıklarını belirten Eşsiz, tam elektrikli otomobile zırh uygulama işlemini ilk kez Togg ile hayata geçirdiklerini söyledi.
“Arabanın ana hatları komple zırh çeliÄŸinden yapıldı”
Togg’un BR4 seviyesinde zırhlandığını bildiren EÅŸsiz, “Tabanca mermilerine göre zırhlandı, 45 kalibreye kadar mukavemet gösteriyor. Sadece mermi tehditlerine ve saldırılarına göre deÄŸil, arabanın ana hatları komple zırh çeliÄŸinden yapıldığından araca yarış araçlarındaki roll bar sistemi gibi güvenlik de saÄŸlayabiliyor.” diye konuÅŸtu.
Elektrikli araçların menzillerini etkileyen en önemli unsurlardan birinin de üzerinde barındırdığı ekipmanların ağırlığı olduÄŸuna dikkati çeken EÅŸsiz, “Togg ilk elektrikli araç deneyimimiz. Ağırlık olarak da üzerine 210 kilogram civarında bir yük bindi.” ifadelerini kullandı.
Zırhlama işlemi gerçekleşmeden önce ve sonra aracı tam şarj ile test ettiklerini belirten Eşsiz, bu test sonucunda işlemden sonra 20 kilometrelik bir menzil kaybını tespit ettiklerini kaydetti.
Eşsiz, camların 22 milimetre kalınlığında, otomobilin dış aksamlarında görünen tüm parçaların zırhlarının BR4 seviyesinde olduğunu ifade etti.
“Kapı içlerinde aramid paneller bulunuyor”
Kapı içlerinde uzay araÅŸtırmaları ve askeri amaçla, kurÅŸun geçirmez giysi ve balistik bileÅŸimlerde kullanılan aramid panellerin yer aldığını belirten EÅŸsiz, bu sayede hem hafif hem de dayanıklı bir zırh katmanı oluÅŸturduklarını söyleyerek, “Togg bizi heyecanlandırdı. Milli otomobilimiz, milli gururumuz ve zırhlamaktan çok büyük keyif aldık.” diye konuÅŸtu.
EÅŸsiz, Togg’un zırhlanma iÅŸleminin 40 gün sürdüğünü ancak edindikleri deneyimle bundan sonra 20 günde zırhlama iÅŸlemini tamamlamayı öngördüklerini söyledi.
EÅŸsiz, Togg’un lastiklerini de deÄŸiÅŸtirdiklerine dikkati çekerek, “Lastiklerde ‘run flat’ dediÄŸimiz bir teknoloji var. Lastikler patlasa dahi 50 kilometre/saat hızla 80 kilometrelik mesafeye ulaÅŸabiliyor.” ifadesini kullandı.
Kaynak: AA