‘Taşıyıcı annelik’ yöntemiyle nesli yok olma tehlikesi altındaki balıkların üretimi saÄŸlanacak

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi, akuakültür alanında biyoteknoloji uygulamalarından yola çıkarak “taşıyıcı annelik” yöntemi ile nesli yok olma tehlikesi altındaki balıkların üretimini saÄŸlayacak. –

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi’nde, nesli yok olma tehlikesi altındaki balıkların üretimi ve neslinin devamı için çalışılıyor.

Su Bilimleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aygül Ekici’nin koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalarda, taşıyıcı annelik yönteminden yola çıkılarak taşıyıcı anaç balıklar ile nesli yok olma tehlikesi altındaki balıkların üretimi sağlanacak.

Doç. Dr. Ekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YÖK tarafından verilen TÜBİTAK 100/2000 Doktora Bursu ile yürüttüğü tez projesinde, öğrencisi Ege Göngör ile uzun süredir yok olma tehlikesi altındaki balıkların neslinin devamı için çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Taşıyıcı anaç balık üretimi tekniÄŸiyle nesli yok olma tehlikesi yaÅŸayan balık türlerinin sürdürülebilirliÄŸinin saÄŸlanabilmesini amaçladıklarını belirten Ekici, “Çalışmamızla balıkların üreme hücrelerinin izolasyonunu gerçekleÅŸtiriyoruz. Çalışmalarda kullandığımız balığın testis dokusundan erken evre gen hücrelerinin izolasyonunu yapıyoruz.” diye konuÅŸtu.

“Bu yöntemi diÄŸer balık türlerine de uygulayacağız”

Ekici, elde ettikleri hücreleri kriyoprevazyon yöntemiyle sıfırın altında 196 derecede uzun süre muhafaza ettiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

“Daha sonra bu hücreleri kullanarak nesli yok olma tehlikesi altındaki balıkların devamlılığını Birimimizde mevcut olan ve üretimini sorunsuz olarak yaptığımız balık türlerinin yumurta ve sperm hücreleri içerisinde üretmeyi hedefliyoruz. Bunun içinde hücreleri transformasyon yapmamız gerekiyor. ÖrneÄŸin; salmo trutta türlerinin yumurta ya da sperm hücrelerini alıp bizim kültürünü yaptığımız gökkuÅŸağı alabalığının lavralarına enjeksiyon yoluyla aktarımını yaparak daha sorunsuz bir üretim amaçlıyoruz. Bu yöntemi nesli yok olma tehlikesi altındaki diÄŸer balık türlerine de uygulayacağız. Bu araÅŸtırma projesinde taşıyıcı annelik yönteminden yola çıktık. Su ürünlerinde de uygulanabilirliÄŸi acısından ‘taşıyıcı anaç balık üretim tekniÄŸi’ adı altında nesli tükenmekte olan türlerin erken evre gen hücrelerinin izolasyonunu saÄŸladıktan sonra normal standart olarak üretimi yapılan diÄŸer türlere aktarımını yaparak nesli yok olma tehlikesi altındaki balıkların üretimini saÄŸlayacağız.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir