Gökçeada ile Bozcaada turizm sezonuna köprü ve otoyol avantajıyla girecek
Kuzey Ege’nin önemli destinasyonlarından Gökçeada ve Bozcaada’da ay sonuna doÄŸru baÅŸlayacak turizm hareketliÄŸinde 1915 Çanakkale Köprüsü sayesinde beklentiler arttı.
Dünyanın ilk “Cittaslow (sakin ÅŸehir) adası” unvanına sahip, 297 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Türkiye’nin en büyük adası konumundaki Gökçeada, yaz aylarında özellikle yurt dışından rüzgar sörfü tutkunlarının da ilgisini çekiyor.
Bozcaada ise antik dönemlerden bugüne pek çok uygarlığı topraklarında barındırması dolayısıyla hem tarih ve kültür hem de deniz turizmi bakımından önemli potansiyeli barındırıyor. Ada, ziyaretçilerine su sıcaklıkları ve tuz oranları birbirinden farklı onlarca koyda yüzme imkanı sunuyor.
Ramazan Bayramı ile baÅŸlayacak turizm hareketliliÄŸi öncesi ana karada 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun açılması, bunun yanında Kovid-19 salgınının seyrinin hafiflemesiyle turizmciler sezona umutla bakıyor.

İstanbul, TekirdaÄŸ ve Edirne tarafından gelecek tatilciler, Malkara-Çanakkale Otoyolu – Kabatepe İskelesi güzergahından, Ankara, EskiÅŸehir ve Bursa yönünden gelecek tatilciler ise 1915 Çanakkale Köprüsü – Kabatepe İskelesi güzergahından Gökçeada’ya ulaÅŸabiliyor.
İstanbul, TekirdaÄŸ ve Edirne’den tatilciler, Malkara-Çanakkale Otoyolu – 1915 Çanakkale Köprüsü – Geyikli İskelesi güzergahından Bozcaada’ya zaman kaybını en aza indirerek geçebiliyor.
Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, AA muhabirine, her geçen yıl adaya talebin artmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.
Memnuniyet anketlerinde ziyaretçilerden olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Çetin, şöyle konuştu:
“Gökçeada ve bu lokasyon çok önemli bir çekim merkezi haline geldi. Bizim alternatif turizm olarak rüzgar sörfü, yürüyüş alanları, aynı zamanda hala bakir koylarımızla ve bu yapıyı, coÄŸrafyayı, lokasyonu, ekolojiyi korumak kaydıyla yarınki nesillere çok doÄŸru aktarmamız gerekiyor. Yüzyılın eseri demiÅŸtik, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışı yapıldı. Bunun yanı sıra (otoyolun) birinci etabı bitti, ikinci etabıy bittikten sonra Kınalı’dan Kabatepe’ye kadar otobandan insanlarımız, özellikle İstanbul gibi bir metropolün Avrupa Yakası direkt çok kısa bir süre içinde Gökçeada’ya ulaÅŸmış olacak. Bu geliÅŸmeler bizim bu sezon itibarıyla turizmdeki beklentilerimizi artırdı.”
Çetin, Gökçeada’yı her ÅŸey dahil otel konseptiyle insanları bir yere mahkum etmekten ziyade oda kahvaltı ve butik otel anlayışıyla sabah kahvaltısından sonra akÅŸam yemeÄŸini farklı lokasyonlarda, farklı lezzetleri tadabilecekleri bir yer haline getirmeye çalıştıklarını ifade etti.

“Bu sezon Gökçeada’da patlama yaÅŸanacağına inanıyoruz”
Gökçeada İş Adamları ve Turizmcileri Derneği Başkanı Bülent Aylı da köprünün ulaşımda sağladığı kolaylıklarla ekonomiye ve turizme büyük katkılar sunacağını vurguladı.
Köprü konusundaki en net tablonun Çanakkale’nin Gökçeada ve Bozcaada lokasyonlarından anlaşılacağını dile getiren Aylı, “Bu sezon Gökçeada’da patlama yaÅŸanacağına inanıyoruz çünkü veriler o yönde. Åžu anda İstanbul-Çanakkale otobanı Malkara geçiÅŸi hizmete açıldı. İstanbul’dan 3 saat 15 dakikada geldim. Bu, çok büyük bir avantaj saÄŸlayacak. Bursa, İzmir üzerinden gelen turistler de yine Gökçeada’mıza deniz ulaşımına takılmadan çok daha kolay ulaÅŸacak, köprüden gelecekler.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
Aylı, salgının da hemen hemen bitme noktasında olduÄŸuna iÅŸaret ederek, bu dönemde Gökçeada’nın en çok tercih edilen tatil merkezlerinden olacağına inandığını anlattı.
Paskalya tatili dolayısıyla Bulgaristan, Romanya, Yunanistan’dan kalabalık grupların gelmesini beklediklerini ifade eden Aylı, “Hemen arkasından da Ramazan Bayramı’mız var. Tesislerimiz hem Paskalya’ya hem de Ramazan Bayramı’na hazırlık yapıyor. Åžu anda tesislerde, kafelerde, restoranlarda bir çalışma var. Biz bu sezon çok iyi geçeceÄŸine inanıyoruz.” dedi.

“Bozcaada yine tercihteki sıralamada ilk olacaktır”
Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Erkan Yavuz ise adadaki hazırlıkların tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.
23 Nisan’da iÅŸletmelerin büyük bölümünün faaliyete gireceÄŸini anlatan Yavuz, “Ramazan Bayramı’nda ise tümü faaliyete baÅŸlayacak. Bu yıl yükselen maliyetlerden dolayı iÅŸletmecileri zor bir sezon beklese de 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılması ulaşımı çok kısalttı. Bu, bizim için çok büyük bir avantaj oldu. Köprünün ulaşım kolaylığıyla Bozcaada yine tercihteki sıralamada ilk olacaktır.” ifadesini kullandı.
Ayapetro Otel’in sahibi Burak Aktan ise Bozcaada’da bu sezon daha çok hareketlilik beklediklerini belirterek, “Çanakkale’deki köprünün açılması, otobanların açılması bizler için çok büyük avantajlar yarattı. İnsanlar tatile giderken yolda daha az zaman harcamak istiyor. Bu anlamda Bozcaada daha çok ilgi çekecektir. Biz ÅŸubat ayında rezervasyon kabulü yaptık. Åžu anda göstergeler çok iyi. Genel olarak sıkıntısız bir sezon olacağı düşüncesindeyiz.” diye konuÅŸtu.
Kaynak: AA