Uzaya günübirlik uçuş 200 bin, konaklama 9,5 milyon dolar

Turizm Strateji ve Araştırma Merkezi (TURSAM), son yıllarda gündeme gelen uzay turizmi hakkında rapor hazırladı.

Prof. Dr. Muharrem Tuna, Prof. Dr. Güney Çetin Gürkan, AraÅŸtırma Görevlisi BaÅŸak Özyurt, Bayram Yıldız, İlker Bayram, Gurur İrem BıyıkoÄŸlu tarafından yazılan “Uzay Turizmi Raporu”, Turizm Akademisyenleri DerneÄŸince (TUADER) yayımlandı.

TURSAM’ın raporunda, uzay turizmi “macera ve eÄŸlence deneyimi için uzaya eriÅŸilebilirlik sunmayı amaçlayan bir deneyim”, uzay turisti ise profesyonel faaliyetler için uzaya seyahat eden astronotlardan farklı olarak “uzaya özgü eÄŸlence faaliyetleri için seyahat eden ve uzayı deneyimleyen kiÅŸi” olarak tanımlanıyor.

Rapora göre, uzay turistlerine uzay yolculuğuyla ilgili doğrudan ve dolaylı hizmet sunan, uzay sporları ve yeni havacılık endüstrisinin oluşmasında devletlere temel altyapı bakımı sağlayan, uzayın ticarileşmesine olanak tanıyan uzay turizmi, temel amacı eğlence amaçlı uzay teknolojisini geliştirmek olan dünya tabanlı simülasyonları, turları ve deneyimleri de kapsıyor.

Lüks bir turizm türü olan ve çok yüksek gelir seviyesine sahip bireylere hitap eden uzay turizmi, belirli zorunlulukları da gerektiriyor. Bu turizm türünü deneyimlemek isteyenler öncelikle belirli eğitim ve uygunluk testlerinden geçiyor.

1990’ların sonunda ortaya çıkan, 2000’li yıllarda resmen baÅŸlayan uzay turizmi, iki türlü gerçekleÅŸiyor. Bunlardan ilki uzay uçuÅŸları olarak adlandırılan alçak dünya yörüngesine düzenlenen uçuÅŸlar; ikincisi ise yörünge altı, yani dünya atmosferine yapılan günübirlik uçuÅŸlar.

Rusya senede 2 uzay turistine imkan veriyor

Bu uçuşların yörüngede yer alan istasyonlardaki uzun süreli konaklamalardan kısa süreli yörünge uçuşlarına veya yörünge altı uçuşlara ve yolcuların kısa süreli yer çekimsiz ortamda kalmalarını sağlayan uçuşlara kadar birçok farklı çeşidi bulunuyor.

Yörünge uzay uçuÅŸları, ÅŸu an yalnızca Ruslara ait Soyuz uzay aracıyla gerçekleÅŸtirilebiliyor. Rusya yılda 2 kez Uluslararası Uzay İstasyonu’na tedarik saÄŸlamak amacıyla Soyuz’u uzaya fırlatıyor. Soyuz’da iki kozmonotun yanı sıra potansiyel bir uzay turisti için opsiyonel koltuk bulunuyor. Rusya, uzay turisti olmak isteyenlere yılda 2 kez önemli bir fırsat yaratıyor.

200 bin dolarlık uçuşa 200 kişi peşin ödeme yaptı

Şu an yörünge altı turizm pazarına hizmet edebilecek uzay aracı bulunmuyor ancak bu konuda şirketlerin çalışmaları devam ediyor.

Bir uçuşta 6 yolcuyu uzaya götürebilecek şekilde tasarlanan SpaceShipTwo ile XCOR ekibince geliştirilen ve her uçuşta pilotun yanında oturması planlanan bir potansiyel uzay turistini taşıyacak araçlar bunlar arasında bulunuyor.

SpaceShipTwo ile uzaya seyahatin bedeli ise uçuÅŸ başına 200 bin dolar. Åžimdiye kadar 200’den fazla kiÅŸi bu uzay gemisiyle uçmak için peÅŸin ödeme yaptı.

Uzay turizminin gelir büyüklüğü 7 yılda 4 milyar doları bulacak

Uzay turizmi pazarının 2029’a kadar yüzde 26 büyümesi öngörülüyor. 2023’ten 2030’a kadar toplam tahmini gelir büyüklüğünün 4 milyar doları bulması bekleniyor.

Pazardaki gelirin 2029’da 605 milyon dolara kadar çıkacağına dair tahminler, uzay turizminein geliÅŸeceÄŸinin de göstergesi olarak kabul ediliyor.

Uzay araçlarını tekrar kullanılabilir hale getiren özel girişimciler, milyon dolar tutan görev bütçelerinde önemli düşüşler sağlıyor, bu da uzay turizmini mümkün hale getiriyor.

NASA kontratlarını alan ve uzay gemilerini daha az maliyetli hale getiren Elon Musk’ın kurduÄŸu Space X ÅŸirketi, 2008’den 2022’ye kadar yaklaşık 200 roket fırlattı.

Bu yıl fırlatılacak roket sayısını 88 olarak belirleyen şirketin son 5 yılda yaklaşık 3,5 kat fazla roket fırlattığı görülüyor.

Kişi başı konaklama 9,5 milyon dolar

Jeff Bezos’un 2000’de kurduÄŸu Blue Origin ÅŸirketi, 2011’de 3 uzay insanını yörünge altı boÅŸluÄŸa götürüp getiren test uçuÅŸunu gerçekleÅŸtirdi. Bir bilet için baÅŸlangıç noktası 28 milyon dolar olarak belirlense de uzay uçuÅŸlarının maliyetini düşürmeyi amaçlayan ÅŸirket, zamana ve talebe baÄŸlı olarak bilet ücretinin kademeli düşmesini amaçlıyor.

Orion Span ise dünya yüzeyinin 200 mil üzerindeki yörüngede ilk lüks uzay otelini inÅŸa etmeyi planlıyor. İkisi mürettebat, 4’ü de konuklar için olmak üzere 6 kiÅŸilik lüks konaklama yerleri tasarlanan ilk uzay otelinde kalmanın bedeli kiÅŸi başı 9,5 milyon dolardan baÅŸlayacak.

Tüm bu işletmeler sadece uzay turizmi için değil, uzayın keşfi, kullanıma açılması, bilimsel araştırmalar gerçekleştirmek amacıyla kuruldu. Mevcut teknolojiyi geliştirmek oldukça maliyetli olduğundan geliştirdikleri teknolojiden turizm yoluyla para kazanmayı planlıyorlar.

Türkiye’deki uzay turizmine yönelik çalışmalar

TURSAM’ın raporunda, uzay turizmine yönelik Türkiye’deki çalışmalara da yer verildi.

Buna göre, Türkiye’de yörünge ve yörünge altı uzay turizmi faaliyetleri henüz bulunmuyor, daha çok uzay kampı ve eÄŸitim merkezleri kapsamında faaliyetler yürütülüyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir