‘Ceviz artık bir meyveden çok saÄŸlık için kullanılan tablettir’
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, cevizin artık bir meyveden çok sağlık için kullanılan tablet olduğunu söyledi.
KahramanmaraÅŸ Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, KahramanmaraÅŸ’ın Milli Mücadelesi’nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında KSÜ AfÅŸin Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından düzenlenen “Ceviz Islahı ve ÇeÅŸitleri” konulu konferansta, Türkiye’de ilk ceviz çeÅŸidi geliÅŸtiren ve melezlemeyle ceviz çeÅŸidi ıslah edip tescil eden ilk üniversitenin KahramanmaraÅŸ Sütçü İmam Üniversitesi olduÄŸunu ifade etti.
2018 yılında dünya pazarında bitki ıslahının yıllık 55 milyar dolar gibi ekonomik hacme sahip olduÄŸunu belirten Sütyemez, “Bitki ıslahının ekonomiye katkısı çok önemli. Dünya genelinde ıslah çalışmaları sonucu en büyük payı ABD, ardından Çin ve Fransa almakta. Türkiye ise bu pazardan 1,2 milyar dolar gibi küçük bir paydan faydalanıyor.” dedi.
Anadolu’nun cevizin anavatanı olduÄŸunu vurgulayan Sütyemez, ülke genelinde tohumdan yetiÅŸmiÅŸ ceviz aÄŸacı potansiyelinin oldukça fazla olduÄŸunu bildirdi. Prof. Dr. Sütyemez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ceviz artık bir meyveden çok saÄŸlık için kullanılan tablettir. Birçok bilim insanı ve uzman saÄŸlık için günde en az 3 ceviz tüketilmesini öneriyor. Asil bir meyve olan cevizi yetiÅŸtirmek kolaydır. Üreticiye ekonomik olarak yüksek getiri saÄŸlayan cevizin aÄŸaçtaki kilo fiyatı en son 35 lira oldu. Cevizden baÅŸka aÄŸacın üzerinde kilosu 30-35 liraya satılan meyve yok. Türkiye’de yaklaşık 10 milyon meyve ceviz aÄŸacı bulunuyor ve yılda 215 bin ton ceviz üretimi yapılmakta. Türkiye’de KahramanmaraÅŸ ceviz üretimi noktasında ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’de meyve çeÅŸit tescilinde KahramanmaraÅŸ Sütçü İmam Üniversitesi olarak 9 ile yine ilk sırada yer alıyoruz. İnÅŸallah 2020-2021 yılında 17 daha yeni melez çeÅŸidi daha yaparak bu sayıyı 26’ya çıkartacağız ve hepsini ülkemize hediye edeceÄŸiz.”
Bitki ıslah çalışmaları sonucunda AfÅŸin’de yetiÅŸen ceviz çeÅŸidinin “Efsus 46” ismiyle milli çeÅŸit listesinde yerini aldığını aktaran Sütyemez, bu çeÅŸidin, verimlilik ve meyve iriliÄŸi gibi üstün özelliklere sahip olmasından dolayı yetiÅŸtiriciliÄŸe uygun olduÄŸunu, her bölge için tavsiye edilebildiklerini aktardı.
Afşin Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tamer Rızaoğlu da üniversitelerinde ceviz konusunda önemli çalışmalara imza atıldığına şahit olduklarını söyledi.
AfÅŸin’de BinboÄŸa DaÄŸları eteklerinde yetiÅŸen ceviz çeÅŸidinin tescil edilerek “Efsus 46” ismin verilmesinin kendilerini sevindirdiÄŸini ifade eden RızaoÄŸlu, emeklerinden dolayı Prof. Dr. Sütyemez ve ekibine teÅŸekkür etti.
Konferansa, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, İlçe Emniyet Müdürü Ali Semerci, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İlbey Demir, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
Kaynak: AA