Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, güne yeni deneylerle baÅŸladı
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, güne yeni deneylerle başladı
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Türk Uzay Bilim Misyonu’ndaki deneyler serisine, yapay zeka desteÄŸiyle mikro yer çekiminde insan sesini araÅŸtırmayı hedefleyen “VOKALKORD” ve “ALGALSPACE” ile devam ediyor.
AA muhabirinin edindiÄŸi bilgilere göre Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleÅŸtireceÄŸi 13 deneyden 2’sini daha hayata geçiriyor.
Bunlardan ilki uzayda yaÅŸamaya karşı oluÅŸan hayati tepkimelerin “vokal kord” kaynaklı deÄŸiÅŸimlerle tespiti ve düşük yer çekimsizliÄŸin sebep olduÄŸu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını saÄŸlayacak “VOKALKORD” deneyi oldu.
Haliç Üniversitesinden Prof. Dr. Gökhan Aydemir’in proje yöneticisi olduÄŸu deneyle, solunum sistemi fizyolojisi içerisinde akıllı saat yapay zeka desteÄŸiyle seste meydana gelen frekans deÄŸiÅŸiminden duyulan rahatsızlıkların tespit edilmesi ve yer çekimsiz ortamın insan sesi üzerine etkilerinin araÅŸtırılması hedefleniyor.
Gezeravcı’nın ikinci deneyi, Yıldız Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Didem Özçimen’in proje yöneticisi olduÄŸu ve “Uzay KoÅŸullarında Antarktika ve Ilıman Mikroalg YetiÅŸtiriciliÄŸinin KarşılaÅŸtırmalı Bir Çalışması” baÅŸlığını taşıyan “ALGALSPACE” olacak.
Bu deneyle, uzayda, Antarktik ve ılıman bölge mikroalglerinin büyüme verileri karşılaştırılarak literatürde ilk kez kutup alglerinin uzayda kullanımına yönelik çalışma gerçekleştiriliyor. Uzay ortamında alglerin; karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme, yaşam destek alanlarında kullanılması araştırılacak.
Şimdiye kadar 3 deney çalışmasını başlattı
Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaÅŸtığı günden bu yana 3 deneyi hayata geçirdi.
Astronot Gezeravcı, Tuz Gölü’nde yetiÅŸen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiÄŸi fizyolojik ve moleküler tepkileri araÅŸtıran “EXTREMOPHYTE”, gelecekte uzayda yaÅŸayacak yüksek sayıda insanın ihtiyaç duyacağı besinlerin saÄŸlanması ve kapalı yaÅŸam ortamlarındaki çevresel kontrollere destek vermesi için yeni bitkiler geliÅŸtirmeye yönelik ilk adım olan “CRISPR-GEM” ve mikroalg türlerinin uzayda yaÅŸam destek sistemlerinde kullanılmalarının mümkün olup olmadığının araÅŸtırıldığı “UzMAn” deneylerine devam ediyor.
Kaynak: AA