Sanayi sektörüne bu yıl 7 bin 500 megavat yenilenebilir enerji kapasitesi tahsis edilecek
Sanayi sektörüne bu yıl 7 bin 500 megavat yenilenebilir enerji kapasitesi tahsis edilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu yıl sanayicilerin kendi tüketimlerine yönelik 7 bin 500 megavatlık yenilenebilir kapasite tahsis edileceğini bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bakanlık’ta basın mensupları bir araya gelerek gündeme iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin yenilenebilir enerjide kapasitesini artırdığına iÅŸaret eden Bayraktar, söz konusu kaynakların dışa bağımlılığı ve cari açığı azaltmada önemli rol oynadığını söyledi.
Bayraktar, geçen yıl 2 bin 800 megavattan fazla yenilenebilir enerji kurulu gücü eklendiÄŸini, elektrik üretimi içerisinde yenilenebilir kaynakların payının yüzde 42’ye yükseldiÄŸini belirtti.
Yenilenebilir enerjide hedefin her yıl 5 bin megavat ek kapasite olduÄŸunu anımsatan Bayraktar, “İddialı bir hedefimiz var. Bu, Türkiye’nin cari açıkla, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadelesiyle ilgilidir. Önümüzdeki süreçte daha yoÄŸun bir enerji yatırımını ülkemizde görmüş olacağız.” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında belli zamanlarda kapasiteler açıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Uzun bir süredir teknik çalışmalarını yürüttüğümüz bir sürecin sonuna geldik ve bugün itibarıyla sanayicilerimizin kendi tüketimleri için kurmaları yönünde 7 bin 500 megavatlık yenilenebilir kapasiteyi ilan ediyoruz. BaÅŸvurularını yapabilecekler ve 7 bin 500 megavatı 2024 yılı içerisinde tahsis edeceÄŸiz. Bir an önce bu yatırımların gerçekleÅŸmesini ve yeni kurulu güçlerin devreye girmesini bekliyoruz. Bu, 5 milyar dolarlık bir yatırım anlamına geliyor.”
2026’da devreye girecek “sınırda karbon” düzenlemesinin sanayiciyi ve ihracatı etkileyeceÄŸine iÅŸaret eden Bayraktar, bu kapsamda üreticilerin karbon emisyonlarını düşürmeye yönelik çalışmalar yapmaları gerektiÄŸini ve yenilenebilir enerji kullanımının bu alanda önemli rol oynayacağını dile getirdi.
Bayraktar, bu bağlamda tahsis edilecek 7 bin 500 megavat kapasitenin sanayiciler tarafından olumlu karşılanacak bir haber olduğunu söyledi.
2024’te Karadeniz’de yeni keÅŸifler bekleniyor
Karadeniz’de 3 derin deniz sondaj gemisiyle doÄŸal gaza yönelik çalışmaların devam ettiÄŸini vurgulayan Bayraktar, bu yıl üretim odaklı bir süreç yaÅŸandığını kaydetti.
Bayraktar, 2020’de Sakarya Gaz Sahası’nda doÄŸal gaz keÅŸfi olduÄŸunu anımsatarak, bugün itibarıyla sahada günlük 2,7 milyon metreküp üretim yapıldığını bildirdi.
Karadeniz’de doÄŸal gaz üretimini artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğü bilgisini veren Bayraktar, “İlk fazda üretim hedefi 10 milyon metreküp diye ilan edilmiÅŸti. Dolayısıyla 2,7 milyondan 10 milyon metreküpe gelinmesi gerekiyor. İkinci fazda 40 milyon metreküp üretime ulaÅŸmayı hedefliyoruz. Bu yıl denizlerde üretime odaklanıyoruz. Temel hedefimiz üretimi artırmak ama keÅŸifle alakalı özellikle Karadeniz’de birkaç sondaj hedefimiz var. 2024 yeni bir keÅŸfin yılı olabilir.” diye konuÅŸtu.
Gabar’da günlük petrol üretiminin yaklaşık 33 bin varile çıktığını ve bölgede 27 sondaj kuyusu bulunduÄŸunu ifade eden Bayraktar, “Bu yıl Gabar’da günlük 100 bin varil üretim hedefliyoruz. Yıl sonunda bu rakama ulaÅŸmış olacağız. Dolayısıyla bu ülkemiz için hakikaten önemli bir aÅŸama.” dedi.
Bayraktar, Türkiye’nin farklı coÄŸrafyalarda daha etkin rol alması gerektiÄŸini belirterek, “Irak’ta ve Libya’da deniz üstü ve karalarda ilgilendiÄŸimiz sahalar var, buralarda etkin bir ÅŸekilde denizlerdeki aramalarımızı kendi gemilerimizle yapabiliriz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
“Küresel doÄŸal gaz piyasalarında daha makul fiyatlar bekliyoruz”
BirleÅŸik Arap Emirlikleri ile stratejik ortaklık çerçeve anlaÅŸması imzalandığını anımsatan Bayraktar, “AnlaÅŸma daha sonra kamuya açık bir metin olduÄŸu halde sanki kapitülasyon veriliyor gibi yansıtmak isteyen kesimler oldu, muhalefetten buna eleÅŸtiriler oldu. Meclisimizin onayladığı ve internet sitesinde bulabildiÄŸiniz bir metin. Orayı okuduÄŸunuzda hiçbir ÅŸekilde kapitülasyon yok, sadece iki ülkenin ortak çalışma iradesi var. Projeleri deÄŸerlendirme iradesi var.” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, iki ülkenin menfaatleri doğrultusunda projeleri değerlendireceğini belirterek, somut projeler kapsamında 6 bin 500 megavatlık yenilenebilir enerji portföyü olduğunu kaydetti.
Konuya iliÅŸkin teknik çalışmaların devam ettiÄŸinin altını çizen Bayraktar, “Önümüzdeki birkaç ay içinde bunların somut bir anlaÅŸmaya dönmesini hedefliyoruz. Yani ciddi bir teknik çalışma gerekiyor.” dedi.
Bayraktar, bu yıl dünyada “daha makul” gaz fiyatları beklediklerine dikkati çekerek, petrol piyasasında da arz tarafında ciddi sıkıntı olmadığını aktardı.
Talep tarafında ağırlıklı olarak Çin’den ve dünyadaki iktisadi durgunluktan kaynaklanan bir daralma görüldüğüne iÅŸaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:
“Bu tablodan baktığınızda aslında fiyatların aÅŸağı yönlü olmasını beklersiniz fakat fiyatları yukarı yönlü tutacak birçok geliÅŸme oluyor. Bölgemizde önce Rusya-Ukrayna Savaşı, tedarik zincirinde yaÅŸanan sıkıntılar, en son İsrail’in Gazze’de uyguladığı vahÅŸet, onun potansiyel bölgeye yayılma riski, Kızıldeniz’deki tankerlerin ve SüveyÅŸ’in durumu gibi geliÅŸmeler aslında bir anlamda dışarıdan etkilerle normalde piyasa mekanizması içinde oluÅŸmayan ama fiyatı yukarı yönlü tetikleyen geliÅŸmeler oldu. Bu bölgesel geliÅŸmelerin ne tarafa yöneleceÄŸini çok hesap edememekle, bilmemekle birlikte ÅŸunu söyleyebiliriz: Bunlara raÄŸmen fiyatlar bu seviyelerde olabilir belki bölgede biraz daha ilave tansiyon olmazsa biraz daha gevÅŸeme olasılığı görüyorum. Özellikle bu yıl ABD’deki seçimlerin de etkisiyle orada da üretimin çok arttığını, arz tarafının fazlalaÅŸtığını görüyoruz ama her gün ayrı bir geliÅŸme oluyor bunların fiyata etkisi olabilir.”
Bayraktar, Türkiye’de ÅŸu an doÄŸal gazda ve elektrikte fiyat artışı öngörülmediÄŸini, petroldeki otomatik fiyatlandırmadan dolayı akaryakıtta aÅŸağı ve yukarı yönlü deÄŸiÅŸimler olabildiÄŸini sözlerine ekledi.
Elektrik ve doÄŸal gazda meskenlerde yüzde 50’lik sübvansiyon olduÄŸunu belirten Bayraktar, bu gruptaki tüketicileri devletin desteklemeye devam ettiÄŸini vurguladı.
“Meclisin gündemine Modüler Reaktör Kanunu’nu getirmeyi hedefliyoruz”
Bakan Bayraktar, elektrik talebinin arttığını ve elektrik altyapısına yönelik yatırımlara devam edilmesi gerektiÄŸini vurgulayarak, ham petrol ihtiyacının yüzde 92’sini ithal eden Türkiye’nin elektriÄŸi yerli kaynaklardan üretmesi halinde enerji maliyetlerinin düşeceÄŸini kaydetti.
Türkiye’nin Sinop, Akkuyu ve Trakya’da toplam 12 reaktörlük büyük bir nükleer enerji programı olduÄŸuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle konuÅŸtu:
“Akkuyu’da dördünün inÅŸası devam ediyor. Bunların yanı sıra küçük modüler reaktörlerden son dönemde bahsediliyor. Bu konuda çalışıyoruz. Bu yıl içinde Meclis’in gündemine de Modüler Reaktör Kanunu’nu getirmeyi hedefliyoruz. Yaklaşık 15 bin megavatlık, bahsettiÄŸim 12 reaktörden, 5 bin megavatlık da küçük modüler reaktörlerden. Türkiye’nin 2050’ye kadar 20 bin megavatlık kapasiteye ihtiyacı var.”
Kaynak: AA