ABD’nin hipersonik füze denemesi üçüncü kez baÅŸarısız oldu

ABD Hava Kuvvetlerinin bir süredir test ettiÄŸi “AGM-183A Havadan-Havaya Hızlı Müdahale Silahı” adlı hipersonik füze denemelerde üçüncü kez baÅŸarısız oldu.

ABD Hava Kuvvetleri Kabiliyetleri YaÅŸam Döngüsü Yönetim Komutanlığına baÄŸlı Silahlanma Birimi Müdürü TuÄŸgeneral Heath Collins, WarZone dergisine yaptığı açıklamada, 15 Aralık’ta yaptıkları hipersonik silah testinin yine baÅŸarısız olduÄŸunu açıkladı.

Tuğgeneral Collins, B-52H bombardıman uçağına takılan AGM-183A prototip füzesinin bilinmeyen bir nedenle bağlı olduğu mühimmat istasyonundan ayrılmadığını, başlatma dizisinin durduğunu ve füzenin fırlatılmadığını kaydetti.

Füze sisteminin “telemetri ve yerleÅŸik verilerini analiz etmek için fabrikaya iade edileceÄŸini” ifade eden ABD’li general, Hava Kuvvetlerinin bu hipersonik silahı “en kısa zamanda” yeniden test edeceklerini söyledi.

ABD’nin hipersonik füzesinin nisanda yapılan ilk testi, taşıyıcı uçakla ilgili bir sorun nedeniyle baÅŸarısız olmuÅŸtu.

Haziranda ise silah ikinci bir uçuş testinde B-52H bombardıman uçağından başarıyla ayrılmış ancak roket motoru ateşlenememişti.

AGM-183A ARRW hipersonik füzesi, Mach 20’ye kadar hıza ve yaklaşık 925 kilometre menzile sahip, küçük boyutlu, havadan bırakılan bir silah sistemi olarak geliÅŸtiriliyor. AGM-183A ARRW, bir roket tarafından yüksek hızlara ulaÅŸtırdığı hipersonik bir “yardımcı roket-süzülme” sistemi kullanıyor. Yük, daha sonra hedefe doÄŸru süzülerek ilerlemeye baÅŸlamadan önce itici roketten ayrılıyor.

Füzenin koruyucu kalkanı yüksek irtifada bırakılması ve hipersonik savaş başlığı, güçlü bir bombaya eşdeğer etki yaratarak hipersonik hızda hedefe süzülmek ve manevra yapmak için ayrılmak üzere tasarlandı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir