‘Benim Ormanım’ uygulaması ormanları doğaseverlerin ‘cebine’ taşıyor

Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) devreye aldığı “Benim Ormanım” mobil uygulaması, 50 orman parkı ve 35 ekoturizm rotasına ilişkin her türlü bilgiyi doğaseverlerle buluşturuyor.

AA muhabirinin OGM’den aldığı bilgiye göre, dünya genelinde artan şehirleşme ve Kovid-19 salgını, insanların doğaya ilgisini artırırken tatil alışkanlıklarını değiştirmeye başladı. Artık birçok insan tatillerini açık hava olsa dahi kalabalık yerler yerine, doğa ve tabiatın kalbi niteliğindeki orman alanlarında geçiriyor.

OGM de ülke ormanlarını koruma, geliştirme, işletme ve teknik ormancılık faaliyetlerinin yanı sıra tabiatı vatandaşlarla buluşturmak için çeşitli ekoturizm çalışmaları yapıyor.

Kurum, toplumun bu alanda yoğunlaşan beklenti ve taleplerini karşılamak amacıyla “ekoturizm yönetim alanları” planlıyor. Ekoturizm hizmetlerinin yaygınlaştırılması kapsamında potansiyel alanların ülke turizmine kazandırılması stratejik hedef olarak belirlendi. Bu çerçevede Genel Müdürlük tarafından 2021-2025 yıllarını kapsayan “Ekoturizm Eylem Planı” hazırlandı ve uygulamaya alındı. Planla tüm Türkiye’de, yani 30 orman bölge müdürlüğü bünyesinde bir kısmı orman parklarına entegre, bir kısmı da yeni olmak üzere toplam 110 “Ekoturizm Yönetim Planı ve Uygulamaları” yapılması kararlaştırıldı.

Şimdiye kadar oluşturulan söz konusu plan ve uygulamalarla turizm olanaklarının çeşitlendirilip artırılarak ülkenin turizm destinasyonlarına yıllık 100 milyon lira katkıda bulunuldu.

Bu alternatif turizm türü, 7’den 70’e herkese doğa içinde konaklama, yürüyüş ve bisiklet rotaları ile doğal habitatı keşfetme imkanı sunuyor.

Genel Müdürlük tarafından şu ana kadar planlaması yapılan 57 ekoturizm yönetim alanı çeşitli donatılarla beraber yerli ve yabancı turistlerin istifadesine sunuldu. Çalışma yapılan 21 ekoturizm alanının da en kısa sürede çeşitli aktivite alanlarıyla hizmete sunulması planlanıyor.

Benim Ormanım uygulamasıyla tabiat “bir tık” uzakta

OGM ayrıca vatandaşların ülke genelindeki ekoturizm rotaları, orman parkları ve mesire yerlerinden daha iyi faydalanabilmesi ve buralara yönelik daha detaylı bilgi alabilmeleri için “Benim Ormanım” mobil uygulamasını devreye aldı. Bu uygulamayla Türkiye’nin hem süsü hem de gücü niteliğindeki ormanlar, vatandaşlarla buluşuyor.

Uygulamaya IOS ve Android işletim sistemlerinden erişim sağlanabiliyor. Uygulamayı mobil cihazlarına indiren kullanıcıları ilk olarak, “Orman Parkları” ve “Ekoturizm Rotaları” sekmesi karşılıyor. “Orman Parkları” sekmesine girildiğinde ülke genelindeki yaklaşık 50 park alanının listesi çıkıyor.

Orman alanı tercihi yapıldıktan sonra söz konusu yere ilişkin iletişim bilgileri, alanda yapılacak aktiviteler, yürüyüş yolu, lokanta, mescit, piknik alanı, çocuk oyun alanı ve otopark gibi seçenekler bulunuyor.

“Ekoturizm Rotaları” sekmesi seçildiğinde ise kullanıcıları, ülke genelindeki 35 rotaya ilişkin detaylar karşılıyor. Bu sekmede de orman alanlarına ilişkin bilgilerin yanı sıra kamp alanları, yapılabilecek doğa sporları, fotoğrafçılık ve rotalara ait kuş bakışı görüntüler bulunuyor. Ayrıca hem “Orman Parkları” hem de “Ekoturizm Rotaları” sekmelerinde söz konusu alanlara gitmek için yol tarifi ve anlık hava durumu bilgisi yer alıyor. Söz konusu uygulamaya belli aralıklarla yeni özellikler ekleniyor.

OGM ayrıca, vatandaşlara tabiat alanlarında yangına mahal verebilecek etkinlikten kaçınılması konusunda uyarıda bulundu. Kurum, özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerindeki yangına hassas alanlara yapılan ziyaretlerde daha duyarlı davranılmasını istedi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir