Türksat-5A’nın alt sistem testleri tamamlandı
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı KaraismailoÄŸlu, Türksat-5A’nın alt sistem testlerinin sorunsuz tamamlandığını belirterek, uydunun yörünge yükseltme operasyonlarının baÅŸlatıldığını ifade etti.
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu, yazılı açıklamasında, Türkiye’nin 5’inci nesil uydusu Türksat 5A‘nın, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden SPACE X firmasına ait Falcon 9 roketiyle 8 Ocak’ta Türkiye saati ile 05.15’te uzaya fırlatıldığını anımsattı.
Türksat-5A uydusunun alt sistem testlerinin sorunsuz ÅŸekilde tamamlandığını belirten KaraismailoÄŸlu, “Uydunun elektrikli itki sistemi kullanılarak yaklaşık 4 ay sürecek yörünge yükseltme manevraları ve uydu üzerindeki operasyonlar planlandığı ÅŸekilde devam ediyor.” bilgisini paylaÅŸtı.
KaraismailoÄŸlu, sorunsuz ÅŸekilde uzaya fırlatılan uydunun, Türkiye saati ile 05.48 itibarıyla roketten ayrıldığını, ilk sinyalin ise 35 dakika sonra alındığına iÅŸaret ederek, ayrılmanın ardından ilk verilerin Güney Afrika’daki istasyondan Türksat Gölbaşı yer istasyonuna aktarıldığını ifade etti.
%2Fturksat-22.jpg)
“Türksat 5A’nın yolculuÄŸu planlandığı ÅŸekilde sürmektedir”
Uydunun kapsama alanına girmesinin ardından Türksat yer istasyonları üzerinden telemetri verilerinin doğrudan uydu üzerinden alındığına dikkati çeken Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
“Yörünge yükseltmeye baÅŸlamadan önce yapılması gereken kritik adımlardan olan güneÅŸ panellerinin ve elektrikli itki motorlarının bulunduÄŸu kollarının açılması ile itki sistemlerindeki hazırlıkların tamamlanması iÅŸlemleri sorunsuz gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Alt sistem testlerinin tamamlanmasıyla uydunun, yörünge yükseltme operasyonları da baÅŸlatıldı. Türksat 5A’nın, 31 derece doÄŸu yörüngesine doÄŸru gerçekleÅŸtirdiÄŸi yolculuÄŸu planlandığı ÅŸekilde sorunsuz sürmektedir.”
KaraismailoÄŸlu, Türksat 5A’nın dünyaya en yakın olduÄŸu konumda uzaklığının 550 kilometreyi, en uzak olduÄŸu konumda ise 55 bin kilometreyi bulduÄŸunu ifade etti.
Uydunun dünyaya yakın bulunduğu yerde hızının saniyede 3 bin 350 metreye ulaştığını bildiren Karaismailoğlu, en uzak durumda ise hızının saniyede 2 bin 300 metre olduğunu aktardı.
Kaynak: AA