Müjdeli haberler alan turizm sektörü bu sezon 20 milyon turist bandını aşmayı hedefliyor
Geçen yıl 16 milyon turistin geldiÄŸi Türkiye’de bu yıl 20 milyon turist bandının aşılması bekleniyor.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) BaÅŸkan Yardımcısı Mehmet İşler, turizm sektörünün arka arkaya müjdeler aldığını belirterek, “Rusya’nın uçuÅŸlara izin kararı aynı anda etkisini gösterdi. Türk sahillerine müthiÅŸ talep oldu. Hava trafiÄŸimiz ilk günden yüzde 30 arttı. Geçen sene 16 milyon turist geldi, biz bu sene 20 milyon bandını aÅŸacağımıza inanıyoruz.” dedi.
İşler, AA muhabirine, Türkiye‘nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşılamada tüm dünyaya örnek bir baÅŸarı gösterdiÄŸini belirtti.
Güvenli otel sertifikası uygulaması ve aşılama performansıyla yurt dışına Türkiye’nin güvenli olduÄŸunun gösterildiÄŸini ifade eden İşler, ÅŸunları kaydetti:
“Bugün itibarıyla Rusya’dan uçuÅŸlar baÅŸladı. Bu bizim için çok önemli çünkü Antalya doluluk oranına ulaÅŸtığı taktirde diÄŸer destinasyon merkezilerine kaymalar olacaktır. Bu da tüm Türkiye’de ekonomik olarak eÅŸit bir dağılımı ve pazardan daha fazla pay almamızı saÄŸlayacaktır. Rusya’nın uçuÅŸlara izin kararı aynı anda etkisini gösterdi. Türk sahillerine müthiÅŸ talep oldu. Hava trafiÄŸimiz ilk günden yüzde 30 arttı. Geçen sene 16 milyon turist geldi, biz bu sene 20 milyon bandını aÅŸacağımıza inanıyoruz. Bu da, rekabetçi ortamda Türkiye turizm pazarının ne kadar çok cazip ve çekici olduÄŸunu gösteriyor. Ayrıca Rusya’dan geçen sene 2 milyon turist gelmiÅŸti, bu sene 3 milyon bekliyoruz. 3 milyona yakın Rus, 6 milyona yakın Rusya’da çevresindeki bağımsız devletlerden bir beklentimiz var. Sonuç itibarıyla rezervasyon patlaması var. Bunun ileriki günlerde daha da çok artacağını bekliyoruz.”
“Bir müjde daha aldık”
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın turizm sektörüne yönelik katma deÄŸer vergisi indirimi desteÄŸinde sürenin 31 Temmuz’a kadar uzatıldığını açıkladığına deÄŸinen İşler, “Bu, turizmciler için nisan, mayıs, hazirandaki yaralarını sarmak için destek olacaktır. Sektörümüz bunu çok olumlu karşıladı. Bizim için bir müjdeydi. Müjdeli haberler arka arkaya geliyor. Rusya’nın haberinden sonra ikinci müjdeli haber KDV’ydi.” ifadelerini kullandı.
İşler, turizmcilerin gözünü İngiltere’ye çevirdiÄŸini dile getirerek, İngiltere’nin de Rusya gibi Türkiye’nin salgında sahada yakaladığı baÅŸarı ve tedbirleri göz ardı etmeyerek 21 Temmuz’dan önce uçuÅŸ yasağını kaldıracağına inandığını söyledi.
“Sezon uzayacak”
Mehmet İşler iklimlerdeki değişiklik ve sahadaki talep nedeniyle bu sene sezonun uzayacağını değerlendirdiklerini kaydederek, şöyle devam etti:
“Normalde kasımın ortalarına kadar gelen sezon bu sene ocaÄŸa kadar gidecek gibi gözüküyor. Bu da turizmcilerin nisan, mayıs kayıplarını kasım ayında kendisini dengeleyeceÄŸini bize gösteriyor. Kasım aralıkta iklim koÅŸulları ve Türkiye’nin ekonomik tatil sunmasından dolayı yabancı turistler sezonu aralık ayına kadar uzatacak gibi gözüküyor. Belki de yılbaşını bile hep birlikte geçirebiliriz. İklim ÅŸartlarının deÄŸiÅŸmesi, küresel iklim deÄŸiÅŸikleri yüzünden mevsimler kaydığında dolayı Türkiye bu açıdan sezonu artık sadece kasım ayına kadar deÄŸil kasım aralığı da içine alabilecek kadar bir mevsimsel avantajı yakalamış gibi gözüküyor. Dolayısıyla da bu sezon uzayacakmış gibi gözüküyor. Çünkü hem sahada gelmek isteyen ülke vatandaÅŸları, iÅŸ yapmak isteyen tur operatörleri, iÅŸ yapmak isteyen otelciler ve turizmciler var.”
“2023 hedefi için arzuluyuz”
İşler, devletin salgın döneminde kısa çalışma ödeneÄŸi, KDV indirimi, diÄŸer destek ve teÅŸvikler verdiÄŸini ifade ederek, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teÅŸekkür etti.
Sektörün 2023 yılındaki 60 milyon turist hedefini yakalamaya arzulu ve iÅŸtahlı olduÄŸunu anlatan İşler, “Kötü günde devletin yanında olduÄŸunu görüp, iyi günler için üzerimize düşeni fazlasıyla yapıp, 2023’teki 60 milyon turist hedefini yakalamak için çalışacağız. Bu ülkeden bu potansiyel, fırsat var.” dedi.
Kaynak: AA